Content [hide]
Reserver ditt Hotell i Brumunddal online. Bra priser, ingen reservasjonsgebyr Få tips om fasiliteter, severdigheter og restauranter i nærheten Wood Hotell i Mjøstårnet har 73 rom og 6 konferanserom. Hotellet ligger nær Brumunddal togstasjon og har Mjøsa som nærmeste nabo Tårnvegen 55, Brumunddal 2380. Wood Hotel tilbyr et godt utvalg av mat- og drikkeopplevelser. Vi fokuserer på lokale og nærproduserte Wood Hotel i verdens høyeste trehus strekker seg hele 85,4 meter over bakken med 18 etasjer, 72 hotellrom, 1 suite og totalt 160 sengeplasser
Vi kan i hvert fall slå fast at det er lite lokalpreg over menyen. Tagliatelle, wraps og Cæsarsalat står i stil med donuts. Men her er riktignok også klassikere som dampet laks den eneste fiskeretten og medisterkaker.
Det mest lokale er elg, og da står valget mellom en elgburger til 245 kroner, en elggryte til 225 kroner og dagens, som er elgkarbonader med grønnsaker og poteter til 169 kroner. Dagens inkluderer kaffe. Det vanker ingen anbefalinger til en tvilende gjest, så vi lander på dagens. Som i likhet med all annen varm mat serveres ved bordet. Mens vi venter ryddes det litt usystematisk av et bord eller to, og praten om rydding går mellom betjeningen.
Det er en liten ting, men en uting. Det ender med at bordet foran oss ryddes ferdig, men når to gjester som har ventet på vaffel og deretter slår seg ned ved nettopp dette bordet, er det så mye smuler på det at de finner seg noen servietter og vasker av før de begynner å spise.
Ikke en liten ting, og absolutt en uting. Samarbeidet mellom Buchardt og Stordalen strekker seg tilbake til 90-tallet.
Nesten alle av de 33 leilighetene i Mjøstårnet er allerede solgt. Driverne av hotellet er allerede drevne i servicebransjen. Frich-gruppen kan nemlig tilby både mat og rom flere steder i Norge, og kjededirektør Roar Øien kan fortelle dette om Frich: Når det gjelder Frich som en kjede, er vi langt kommet i en prosess med merkevarebygging og profilering.
Vi ønsker å bygge et system rundt kjeden, og alle våre lokasjoner med overnatting har blant annet bookingsystemet HotSoft fra Hoist Group. Liberg har innehatt en rekke ledende stillinger innen reiseliv og forskning. Hun skal ha ansvaret for 72 rom i Mjøstårnet med rundt tyve ansatte. Strømmen av søknader til jobbene var enorm.
De første bookingene var på plass før åpningen. Hun har en arbeidsplass med en utsikt som få andre. Sjefen har sitt klare syn på hvordan hotellet skal drives: Det er en krevende jobb, for g jestene vil bli en sammensatt gruppe, med konferansedeltagere fra inn-og utland, venneg jenger på utflukt, utenlandske bussturister, bryllupsfeiringer og rett og slett familier på middagstur. Hun lover at hotellprisene slett ikke vil ligge i verdenstoppen, men overkommelige for vanlige folk.
Restaurant og kafe er åpent for alle, om de kommer til fots, i bil eller buss. Hun kan love dem alle førsteklasses service i enestående omgivelser, både inne i hotellet og utsikten over Mjøslandskapet. Media i flere land har viet det plass. Det meste av norske media har besøkt Brumunddal og gitt det bred omtale. Hotellet er prist som et foregangsprosjekt av ingen ringere enn den verdensberømte amerikanske avisen the New York Times En enda større anerkjennelse i fagmiljøet, kom også fra USA.
Prisen heter the Gold Accolade og er en klasse i the New York Design Awards, i klassen for for bygning og konstruksjon. Stadig flere fagfolk er overbevistom at trevirke og tømmer er fremtidens byggemateriale. Det har en rekke fordeler fremfor andre materialer, som stål og betong, som i lang tid var mest brukt.
Tre passer mye bedre inn i den grønne revolusjonen, som vi allerede står midt oppi. Den er bare i begynnelsen. Dette er noen eksempler på treets fortrinn.
Det virker utrolig, men tre er minst like sterkt som stål. Det er lettere og mer smidig og kan brukes til større bygninger. Det er mer brannsikkert. Det kan i svært mange tilfelle produseres lokalt. I forhold til betong har det mye mindre giftig utslipp.
Det bruker mindre energi, noe som er av enorm betydning når vi vet at byggebransjen er en av de største globale produsenter av de såkalte greenhouse-gases, en stor fare for hele kloden.
Det er beregnet at tre kan brukes i skyskrapere på minst 150 meter høyde uten å blåse overende.
Det vil spare dyrkbare jord. Bygninger av kan også g jenbrukes. Prisen er ikke høyere enn for stål og betong. Og det er vakrere enn stål og betong. Har Brumunddal og Arthur Buchardt gått foran inn i en ny fase i bygningsindustrien.
Wood Hotel by Frich s er et enestående eksempel. Toget tok om lag det samme. Den store revolusjonen som knyttet industri-og jordbrukssenteret til hovedstaden begynte med byggingen av Gardermoen - Oslo lufthavn.
Årlig passerer 25 millioner mennesker g jennom den stadig mer moderne flyplassen. Denne veistrekningen,på 66 kilometer, som endte på Kolomoen i Stange, var en stor forbedring.
Men det virkelig store spranget mot Brumunddal begynte fire år senere. Da var veibyggingen overtatt av det nye, statlige selskapet NyeVeier,som siden har utført utvidelsen mot Gudbrandsdalen. Avstanden fra Gardermoen til Brumunddal er langt i underkanten av 100 kilometer. Kjøreturen til normalt 76 minutter, med en hastighet på 110 kilometer på noen strekninger.
Både firefelts vei, midttdelere og tunneler sørge for det. Trafikken har økt voldsomt, med en daglig passering av Kolomoen på noe under kjøretøy, i nord og sydgående retning.
Mjøsbroen over Norges største innsjø, mellom Biri og Moelv bidrar vesentlig til kortere kjøretid nordfra. Avstanden til Lillehammer er 44 kilometer og tar under en halv time. Men dette er bare begynnelsen, som vil knytte Brumunddal og Wood Hotel by Frich s mye nærmere i tid og avstand, både til Moelv og Gudbrandsdalen. NyeVeier, som nå har ansvaret for nybyggingen, har prosjekter til Øyer og det er anlagt vei med broer og tunneler frem til Sjoa, mellom Kvam og Otta.
Det foreligger ytterligere planer, blant annet med Mjøsbru. Brumunddal er i dag knyttet til hovedveinettet med en del av den beste veien i Norge. Wood Hotel by Frich s ligger like ved veien. Det går også en forbedret vei på vestsiden av Mjøsa. Det meste er limtre, mens heis- og trappesjaktene er av massivtre, og alt leveres av Moelven, sier han. Dette gjøres for å gi bygget mer vekt.
Huset blir nemlig så lett at når vinden kommer i kast, vil svingningene i bygget — altså svaiingen — bli for hurtig. Den ekstra tyngden på toppen skaper en treghet, som gjør at mennesker unngår å bli «sjøsyke».
Det vil altså ikke gi mindre utslag, eller svaiing — som er beregnet til mellom 20 og 25 cm på toppen — men svingningene vil gå saktere. Tåler brann Brannfare er noe mange tenker på når det er snakk om rene trebygg. Ikke noe problem, forsikrer prosjektleder Tveit. Selve bæresystemet er dessuten dimensjonert slik at det ikke mister sin bæreevne selv ved fullt brannforløp, i motsetning til stål som smelter ved høye temperaturer.
Treverk er nemlig veldig forutsigbart ved brann, i den forstand at det forkulles utenfra og innover. Etter en eventuell brann vil det derfor, i limtrekonstruksjoner av de dimensjonene vi benytter her, være friskt treverk innenfor det forkullede treet. Vakker kulturlandskap sklir forbi mens du nyter et måltid om bord. Et evt måltidet er ikke inlkudert i prisen og må bestilles på forhånd hos Skibladnerkontoret på tlf 61 14 40 80 eller ved å sende en epost til skibladner skibladner.
Ønsker du å bli en natt til kan du bestille en ekstra natt som tilleggsprodukt.
I årevis har folk sust forbi Brumunddal. Vi tok et stopp på verdens høyeste trehus. Nå har brumunddølene fått stoppeffekten som kan lokke folk til byen deres. Med sine 85,4 meter er Mjøstårnet verdens høyeste trehus. Foto: Kaia Eriksen Kaia Eriksen 16. Akkurat hvor du skal svinge inn for å få sett tårnet på nært hold, er ikke opplagt foreløpig. GPSen foreslår at du kjører rett forbi, over en bro og en halvtime videre derfra.
‹ | › | |||||
Mo | Tu | We | Th | Fr | St | Su |