Brokk Øverst I Magen

  1. Mer om
Brokk Øverst I Magen

Brokk Øverst I Magen ProfittEt mellomgulvsbrokk betegnes på fagspråket et hiatus hernie eller diafragmahernie (hernie nhi.no › sykdommer › magetarm › spiseror › mellomgulvsbrokk Vedvarende eller tilbakevendende smerter eller ubehag som er lokalisert til øvre del av magen. Ubehaget eller smertene kan ledsages av oppfylthet Smerter i øvre del av magen er oftest relatert til spiserør, magesekk og tolvfingertarmen Brokk – utvidelse i bukhulen (kan sees som utposning). Halsbrann og sviende smerter øverst i magen

Annonse Det er imidlertid problematisk på flere måter. Sovepute For det første er ikke bruken av disse medisinene uproblematisk. Selv om protonpumpehemmere generelt er ansett som trygge, har de også bivirkninger. Siden reflukssykdom ofte er kronisk, blir pasienter gående på protonpumpehemmere i årevis.

Og dette øker risikoen for at noe kan gå galt. Man kan også få redusert opptak av vitaminer og mineraler i tarmen, med beinskjørhet og mangelsykdommer som konsekvens, sier Ness-Jensen.

Last ned også: Strek på magen gravid

I tillegg blir medisinene antagelig brukt av tusenvis av mennesker som ikke trenger dem. Noen pasienter fortsetter for eksempel å gå på pillene etter at de kunne ha sluttet.

Eller de kunne fått tilfredsstillende behandling av svakere medikamenter, som H2-blokkere. Dessuten er det en stor gruppe refluks-pasienter som ikke får noen særlig virkning av protonpumpehemmere, forteller Hatlebakk fra Universitetet i Bergen.

Men i stedet for å slutte, øker de dosene i håp om bedring. For det andre — og dette kan være langt mer alvorlig på sikt — ser det ut til at mirakel-pillen har blitt en sovepute for forskerne.

Mage og tarm

Da patentet på de første protonpumpehemmerne gikk ut og legemiddelfirmaene kunne lage hver sin variant, begynte interessen for forskning på refluks å dale. For litt over et tiår siden var refluks et hett tema blant forskere, forteller Hatlebakk. Men nå har det stilnet veldig. Han mener det burde vært gjort mye forskning på flere felter. For eksempel på hvilken innvirkning ulike livsstilsfaktorer faktisk har. Og ikke minst hva som ligger under og skaper problemene med refluks i utgangspunktet.

Vekt har noe å si Det er flere faktorer som kan spille inn. En vanlig årsak til halsbrann er at muskelringen i overgangen mellom spiserøret og magesekken ikke er stram nok, noe som medfører at den sterke syren fra magesekken lekker tilbake opp til spiserøret og skaper svie og irritasjon i spiserøret.

Mindre vanlige sykdommer er magekreft og kreft i spiserøret. Undersøkelse av spiserøret og magesekken gjøres aller best med gastroskopi, hvor legen både kan vurdere og ta prøve fra disse organene ved hjelp av en slange med kamera som innføres via munnen.

Andre nyttige undersøkelser er pH måling og trykkmåling fra spiserøret og røntgen av spiserøret og magesekken. Hva er symptomene på halsbrann? Diagnosen reflux er basert på de typiske symptomene der halsbrann eller en brennende følelse i brystet er den vanligste. Andre symptomer som kvalme, problemer med å svelge, en følelse av klump i halsen eller astmalignende symptomer.

Fordøyelsessystemet

Noen ganger kan det være vanskelig å forklare hvordan det føles. Mange har sure oppstøt og andre føler et smertefult ubehag øverst i magen som flytter seg lenger opp under brystbenet.

Reflux-symptomer er ofte beskrevet som svært ubehagelig. De er ikke bare intens og hyppig, men kan også gi bekymring da de noen ganger feiltolkes som hjertetrøbbel. Det finnes forholdsvis effektiv medisinsk behandling, men noen må også opereres. Les mer om dette her. Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer Haukeland Universitetssykehus opprettet en nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer i 2014.

Cellegift og strålebehandling kan også brukes ved lindrende behandling der helbredelse ikke er målet. Av og til er det nødvendig å legge stent eller å blokke opp for å åpne eventuelt trange forhold i spiserøret. Dette kan være midlertidig eller bli permanent. Les også Å slutte å røyke før behandlingen starter øker sjansene for god effekt av kirurgi, strålebehandling og cellegift Kirurgi Kirurgi gjøres med helbredende målsetting.

Den syke delen av spiserøret og den øverste delen av magesekken og lymfeknuter blir fjernet under operasjonen. Den friske gjenværende delen av spiserøret blir deretter sydd sammen med resten av magesekken. Det å fjerne hele svulsten kalles en radikaloperasjon, og regnes som et stort inngrep.

Behandling med slyngereseksjon innvendig i spiserøret er et alternativ til kirurgi ved alvorlige celleforandringer grov dysplasi. En elektrisk slynge føres da inn gjennom endoskopet og fjerner vev i det aktuelle området. Denne måten å fjerne sykt vev på kan også gjøres i tilfeller der svulsten er liten og hvor det ikke er spredning.

Cellegift Når målsettingen med behandlingen er å gjøre pasienten frisk, gis cellegift som regel sammen med strålebehandling.

Denne behandlingen gis til de fleste pasienter som skal opereres. Noen ganger gis cellegift alene i tillegg til operasjon. Da gis en noe kraftigere cellegiftkur.

Cellegift benyttes også i kombinasjon med strålebehandling hos pasienter som ikke kan opereres som et kurativt alternativ til operasjon. Hos pasienter der kreftsykdommen har spredd seg og ikke kan kureres, benyttes cellegiftbehandling for å forsinke den videre utviklingen av kreftsykdommen. Dagen etter inngrepet gis informasjon om hva som er funnet og gjort under operasjonen. De fleste reiser hjem etter 3 — 5 dager. Smerter De fleste pasientene får innlagt epiduralkateter for kontinuerlig smertelindring de første 1 til 3 dagene etter operasjonen.

Ellers brukes en fast grunndose med Paracet og eventuelt andre tilleggsmedisiner etter behov. På hjemreisetidspunkt er som oftest reseptfrie, smertestillende medikamenter tilstrekkelig. Dette skåner såret fordi sårflatene presses sammen. Forebygging av brokk Du vil få praktisk veiledning i hvordan du skal reise deg opp fra sengen.

Smerter øverst i magen: Hva kan årsaken være?

Prøv å belaste bukmuskulaturen minst mulig. Situasjoner som fører til økt trykk i magen øker risikoen for at et brokk utvikler seg. Eksempler på dette er tunge løft, kraftig og vedvarende hoste, graviditet og overvekt. Alvorlige sykdommer i magens organer som fører til at det dannes væske i buken kan også føre til brokk.

Vi gjør rede for lyskesmerter

Man tror at røyking også spiller en rolle for utvikling av brokk, fordi røyking svekker bindevevet. Alder er en annen disponerende faktor.

Brokk forekommer hyppigere med økende alder. Prognose Brokk opereres som regel med godt resultat. I noen tilfeller kommer brokket tilbake etter operasjonen.

BROKK ØVERST I MAGEN Relaterte emner

Search in excerpt Vondt i magen Å ha vondt i magen er et svært vanlig symptom. En rekke tilstander kan føre til magesmerter. Å ha vondt i magen er et vanlig symptom og kan skyldes en rekke tilstander. Man skiller mellom akutte og kroniske magesmerter. Det kalles for akutte magesmerter når smertene har vart i under én uke. Ved akutte magesmerter vil man også ofte være kvalm, ha diaré og ha nedsatt allmenntilstand.

BROKK ØVERST I MAGEN Kommentarer:
Forfatter på Brokk øverst i magen
Lorentzen fra Sørum
jeg liker lese romaner ujevnt. Siste nytt: min andre nyheter. Jeg har bare en hobby: mesoamerikanisches Ballspiel.
SISTE SAKER
Kontaktskjema
Mo Tu We Th Fr St Su
SISTE ARTIKLER
booked.net