Uighurer

  1. Mer om
Uighurer

Uighurer PlutseligUighurer (alternativt uyghurer, uygurer eller uigurer, kinesisk: 维吾尔, pinyin: Wéiwú'ěr) er en turkotatarisk (tyrkisk) folkegruppe som bor hovedsakelig i Uigurer er et folk av tyrkisk avstamning som i dag bor særlig i Kina, i det autonome området Xinjiang Uygur, hvor de teller i overkant av Adiljan Abdurihim er sekretær i Den norske uighurkomiteen. De organiserer en stor del av de norske uighurene. I alt bor det rundt 2500 uighurer Uighurene sin egenart har i møte med den nasjonalistiske enhetspolitikken ført av Beijing, ført til konflikter en rekke ganger. Mange uighurer mener at store Members of the Uighur community living in Turkey, hold a placard with pictures of Uighurs. SAVNET: Uigurer som bor i Tyrkia demonstrerte i

Uigur, uigurisk

Den siste tiden har tusenvis av bøker på uighur blitt brent offentlig, og det lokale språket er blitt forbudt på de fleste studieretninger på universitetet i delstaten. Siden vi vanligvis hører så lite om dette i mediene, kan dette komme som en overraskelse for mange, men det er faktisk sant. Én million mennesker sitter i konsentrasjonsleir i Kina. Hun ønsket å skrive artikler om Kinas behandling mot uigurere i landet.

Området er Kinas største region, og dekker et område fire ganger så stort som Norge.

On a tightrope

Hun visste at det å være aktivist kunne sette familiemedlemmene i en risiko, og hun ville ikke det. Det førte til at hun skrev artiklene sine anonymt, og i fjor ble de publisert på komiteens nettside. Uigurer er utsatt for diskriminering på de fleste områder, som skole, helse og arbeid. I motsetning til kinesiske skoler er uigurenes ofte elendig utstyrt og fullstendig ribbet for bøker, stoler og pulter. Mange sykehus prioriterer kinesiske pasienter fremfor uigurske og toppjobber vil bli gitt til kinesiske leger på bekostning av høyt utdannede uigurer.

Rebiya Kadeer

Abdullah, reiser seg oppglødd fra sofaen. Mens Imin forteller har han skrevet et brev på arabisk og uigursk som han vil jeg skal ta bilde av. Det er det jeg har skrevet her.

Vi ønsker et fritt land. Øst-Turkestan skal tilbake på våre hender slik det tidligere var. Det er mitt høyeste ønske.

Nye detaljer om Kinas skrekkleirer: ingen unnslippe»

I Beijing skal dekningen være 100 prosent. Nå har også kinesisk politi begynt å bruke solbriller med teknologi for ansiktsgjenkjenning. Mange er ikke klar over at også etniske kasakher som bor i Kina lider under lignende former for undertrykkelse.

Hennes historiske hjemland tok ikke imot henne.

Jeg hjalp henne i retten, og i dag er hun i Sverige med sin mann og deres to barn. Det er nok fint å kunne fortelle om dette til media, og norske politikere og diplomater får kanskje god nattesøvn. Men i tiden etter 2016 har menneskerettighetssituasjonen utviklet seg i en katastrofal retning for de som skulle blitt hjulpet. I tillegg har området større forbindelse med resten av Kina gjennom mer utviklet infrastruktur enn det man finner i sør.

Om Xinjiang og uigurene Xinjiang er kinesisk for «nytt territorium» og selv om provinsen har vært en del av det kinesiske riket siden det ble innlemmet i Qing-Kina midt på 1700-tallet har det beholdt mye av sin egenart. Et flertall av befolkningen er muslimer og mange anser seg for å ha mer til felles med sine naboland til vest enn det de har med resten av Kina.

Det historiske opphavet til uighurene er antatt å være delt med de andre tyrkiske folkegruppene i Sentral-Asia, men uighurene i Kina har igjennom århundrene utviklet seg som egen gruppe som følge av interaksjon med, og integrering av, andre folkegrupper i området. Uighurene sin egenart har i møte med den nasjonalistiske enhetspolitikken ført av Beijing, ført til konflikter en rekke ganger. Mange uighurer mener at store deler av Xinjiang er å betrakte som okkupert område og anser seg som innbyggere av staten Øst-Turkmenistan.

Drømmen om Øst-Turkmenistan I Xinjiang har det ikke eksistert noen større uigursk stat siden 800-tallet, men i løpet av det tyvende århundre ble det to ganger gjort forsøk på å etablere staten Øst-Turkmenistan.

UIGHURER Relaterte emner

I sin nye rapport dokumenterer Amnesty International hvordan Kinas naboland Nepal, Pakistan, Kirigisistan og Kasakhstan har utlevert asylsøkere til Kina. Flere av de utleverte var anerkjent som flyktninger av FNs høykommisær for flyktninger og ventet på å flytte til et nytt hjem i et annet land. Til tross for dette ble de arrestert av myndighetene, tilsynelatende i samarbeid med kinesisk ambassadepersonale, og utlevert til Kina. Flere andre som er blitt utlevert har "forsvunnet" i Kina. Amnesty International skriver også om flere asylsøkere i Kinas naboland som har "forsvunnet". Organisasjonen frykter de også kan ha blitt utlevert til Kina.

UIGHURER Kommentarer:
Forfatter på Uighurer
Hassan fra Sarpsborg
jeg elsker lese om Norge dømmende. Se gjennom min andre nyheter. jeg er tent på Bar Billard.
SISTE SAKER
Kontaktskjema
MoTuWeThFrStSu
booked.net