Content [hide]
Er en smittsom barnesykdom og kjennetegnes av lett feber og kløende, væskefylte blemmer. Utslettet blir som regel borte etter en uke Lette sykdomsforløp kan vare i 5-6 dager, verre forløp opp mot 7-10 dager. Man er smittefarlig så lenge man får nye blemmer. Når alle blemmene er tørre og Forløpet er normalt godartet. Sykdommen varer som regel syv til ti dager hos barn og lenger tid hos voksne. Likedan får voksne oftere De tørker inn etter et par dager, men samtidig kommer det et nytt utslett i løpet av 3-6 dager. Slik er det både utslett som nettopp er begynt, samtidig med at Vannkopper er en barnesykdom med feber og utslett forårsaket av Varicella-zoster virus (VZV). Vannkopper er meget smittsomt. Oftest finnes det andre i
Begge eldre søsken har hatt vannkopper de siste ukene, og i natt fikk lillebror også det velkjente utslettet. Synes han var utilpass i går. Vanskelig å få til å amm Jeg har fått bekreftet med blodprøve at jeg ikke har hatt vannkopper og har nå fått beskejd Mine foreldre tror jeg har hatt vannkopper, men er ikke helt sikre. Kan jeg treffe personen som har he Ser at det er en del som har skrevet inn ang.
Min lille bebis på 11 uker har akkurat blitt ferdig med viruset! Det jeg lurer på er om han nå har blitt immun siden han bare e Har ganske mange kopper Inkubasjonstiden for vannkopper er 7-21 dager.
Dette er den tiden det går fra man blir smittet og til utslettet bryter ut. Man kan ofte få manglende appetitt, feber og hodepine et par dager før utbruddet. Utslettet kommer gjerne en dag etter feberen.
Det begynner med røde, små flekker på huden, som etter noen timer blir væskefylte blemmer. I løpet av et par dager tørker blemmene inn og etterlater seg en skorpe. Utslettet kan komme litt etter litt. Vannkoppene er smittsomme så lenge det kommer nye blemmer og ikke alle har tørket ut. Dette kan ta en 5-7 dager.
Så lenge ikke blemmene som utgjør utslettet blir infisert får en som regel ikke noe arr.
De kan bli betente dersom man klør veldig på dem, og det er derfor viktig å unngå dette. Det er en klar fordel å få vannkopper når man er barn, fremfor voksen, da sykdomsforløpet er langt mildere hos barn. Voksne blir generelt sykere og har også lettere for å få komplikasjoner om de får vannkopper. Årsaker Vannkopper er forårsaket av et virus kalt varicella zoster. Dette er et svært smittsomt virus som smitter gjennom dråpesmitte eller ved direkte berøring av utslettet.
Væsken som er i blemmene som utvikler seg på huden er fulle av smittestoffer, og ved berøring av disse blir man fort smittet. Man er smittsom et par dager før utslettet bryter ut, og man vet derfor ikke at man er bærer av viruset før man mulig kan ha smittet mange.
Dette medfører at sykdommen spres raskt i miljøer den først oppstår, det være seg på skoler eller i barnehager, og dersom man ikke er vaksinert eller har hatt vannkopper fra før, blir man derfor som regel smittet.
Behandling Det er flest barn som får vannkopper, og for de aller fleste som blir syke er det ikke nødvendig med annen behandling enn enkelte tiltak som kan dempe kløen utslettet gir.
Kikhoste — Kikhoste er en sykdom de fleste tror hører fortiden til. Men ifølge Folkehelseinstituttet har man i Norge observert en betydelig økning i forekomsten siden 1997, særlig hos eldre barn og unge. Den reelle økningen i befolkningen henger trolig sammen med at større barn og voksne ikke lenger har den beskyttende immunitet etter vaksinen de fikk som barn, sier Busch før hun fortsetter: Selv om kikhoste stort sett ikke er farlig, kan det by på mye ubehag for barnet.
Kikhoste er svært smittsomt dersom man ikke er vaksinert, og ved mistanke bør det avklares med lege om barnet kan gå i barnehage. Sykdommen kjennetegnes av forkjølelse, lett feber, og mild hoste, som etter én til to uker går over til hostekuler som avsluttes med en typisk «kikende» lyd.
Hostingen kan være så kraftig at barnet blir blått og rødt i ansiktet og de kan begynne å blø neseblod fordi blodkar sprenger. Hosteanfallene er typisk sterkest på natt og de kan vare så lenge som fra to til åtte uker.
Kikhoste er svært smittsom, men den smitteførende perioden varer bare ca. Ofte får man etter hvert en kraftig, karakteristisk hoste som kan vedvare lenge. Dessuten bør man gi tilbud om vaksinasjon til andre uvaksinerte i barnehagen eller skolen. Ved behandling tidlig i sykdomsforløpet er pasienten vanligvis smitteførende 5 dager etter igangsatt behandling, og barn bør derfor holdes hjemme fra barnehage eller skole i denne perioden.
Ved behandling senere i sykdomsforløpet vil smittsomheten være betydelig mindre, og barn kan derfor gå i barnehage eller skole dagen etter igangsatt behandling. Friske nærkontakter som settes på profylaktisk behandling trenger ikke å være hjemme fra barnehage Uvaksinerte barn med sikker diagnose kan vende tilbake til barnehagen 9 dager etter hevelsen inntrer. Grunnlaget for skjønnet her må være at det ikke lenger er fare for at smitteførende sårsekret kan påføres andre barn eller ansatte direkte eller indirekte gjennom kontaktpunkter.
Ved få og små lesjoner vil dette kunne ivaretas gjennom god tildekking, men ved mer utbredte lesjoner vil det være nødvendig at lesjonene er tørre og i god tilheling.
Nye blemmer kan oppstå rundt satelitter, spredningen skjer langsomt. Allmenntilstanden er oftest god og det er sjelden feber.
Råd Rengjøring og stell av lesjonene vask affisert hud med såpe og vann, eventuelt med klorhexidin til større barn og voksne. Tykke, løstsittende skorper kan bløtes opp med bad eller våte omslag og deretter forsiktig fjernes, fastsittende skorper skal ikke fjernes.
Dekk med tørre kompresser. Gjenta x 2 per døgn. Ved flere, men ikke veldig mange, brennkopper på ett område av kroppen kan man prøve å smøre på antiseptisk salve i tillegg. For eksempel brulidin. Brulidin: Hvis tidligere overfølsomhet for innholdsstoffene skal dette ikke brukes. Smitteforebyggende tiltak: Brennkopper smitter ved hudkontakt eller via gjenstander.
Dekk til lesjonene med tørre kompresser. God håndhygiene- ikke bruk felles såpe, håndkle eller sengetøy. Klipp neglene korte. Oppfølging Ta ny kontakt med lege dersom lokal behandling som angitt i rådene over ikke har effekt i løpet av 4 døgn, eller dersom det oppstår større og mer utbredte lesjoner.
Forbigående anfall med blekhet, cyanose, nummenhet og stivhet i fingre eller tær Raynauds fenomen Symptomer Episoder med bleke fingre som så blir cyanotiske, visne og stive, deretter røde, hovne og smertefulle, ofte med parestesier ved mer langvarige anfall.
Rammer fortrinnsvis fingre eller tær, utløses ofte av kulde. Varighet fra noen minutter til flere timer. Kan også oppstå i brystvortene om de blir eksponert for kulde, dette er ett kjent ammeproblem.
Årsak Skyldes anfallsvise spasmer i arterier. Råd Viktigste bahendling er å holde hele kroppen varm, inkludert hender og føtter. Unngå medikamenter med vasokontraheende effekt.
Røykestopp dersom pasienten røyker. Fuktighetskrem ved tendens til sår og sprukken hud. Ved problematikk relatert til brystvortene og amming: Amme under varme forhold.
Hold kroppen varm gjennom god bekledning. Unngå vasokonstriktorer som kaffer og nikotin. Varme brystvorten ved begynnende symptomer. Puss kan også forekomme. Råd Ved lette infeksjoner kan det være nok med bad i medisinsk såpe Lactacyd i 10-15 minutter 1-2 ganger daglig. Alternativt kan man vaske med antiseptisk middel klorheksidin eller pyrisept. Smør med antiseptisk krem eller salve etter rengjøring.
Dette kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Antiseptisk salve Bacimycin eller Brulidine: Bacimycin inneholder også antibiotikum.
Oppfølging Rekontakt med lege dersom infeksjonen forverrer seg på tross av tiltak. Dersom det utvikler seg abcess eller infeksjonen er kommet på grunn av inngrodd negl kan det være nødvendig med konsultasjon for å tømme abcess eller fjerne den inngrodde neglen. Hvitvask-sinkliniment tørrer ut huden, bruk derfor en fuktighetskrem i tillegg, råder Furuseth. Vannkopper går over av seg selv og det gis ikke legemidler mot selve viruset til barn og ungdom som ellers er friske.
Hvis A-Derma Cytelium eller Hvitvask-sinkliniment ikke lindrer nok — og nattesøvnen forstyrres — kan lege eventuelt foreskrive kløestillende legemidler. Ingen økning av vannkopper For de fleste barn er vannkopper en plage, verken mer eller mindre.
En vaskulitt er en betennelse inflammasjon i blodåreveggen. Vaskulitter omfatter en stor gruppe med sykdommer. At en sykdom regnes som "primær", viser i denne sammenheng til at blodårene er hovedstedet for betennelsen og at blodårebetennelsen ikke kan forklares ved en annen sykdom. Inndelingen av vaskulittene i sykdomsnavn baserer seg hovedsaklig på hvilke typer blodårer som er rammet og størrelsen på dem. Det er mange former for vaskulitter; alt fra milde til mulig livstruende. Vaskulitter sees svært sjelden i barnealderen. Noen vaskulitter kommer akutt og er mer vanlige hos barn enn andre for eksempel Henoch-Schönlein purpura eller Kawasakis sykdom.
‹ | › | |||||
Mo | Tu | We | Th | Fr | St | Su |