Høye Psa Verdier

  1. Mer om
Høye Psa Verdier

Høye Psa Verdier InteressantLik eller over 4,0 µ g/l (referansegrensen) regnes som forhøyet og gir mistanke om prostatakreft, men forhøyet tidsskriftet.no › 2001/02 › klinikk-og-forskning › vannlatingsplager-og-pr Nivået av PSA i blod er individuelt, noe som bidrar til at det kan være vanskelig å tolke forhøyede verdier. Høye PSA-verdier blant friske vil kun unntaksvis PSA-konsentrasjonen i blodet øker som regel ved kreft, men kan også øke ved En PSA-test kan vise forhøyede verdier selv om det ikke foreligger kreft i Det er ingen “sikker” verdi av PSA. Risikoen for prostatakreft øker likevel med økende PSA-verdi Glykoprotein, høy konsentrasjon i seminalplasma

Johansen følte seg frisk igjen veldig fort etter operasjonen. Noen prostataopererte kan få problemer med vannlatingen, men det har han vært lite plaget med.

Alle blodprøver har vist gode resultater. Nå er kontrollene trappet ned til seksmånedersintervaller, sier han.

Utredning ved prostatakreft

Familiær opphopning er en sterk risikofaktor. Hvis en eller flere i familien får prostatakreft i relativt ung alder kan dette særlig peke mot at sykdommen er arvelig. Mutasjon i brystkreftgenet BRCA 2 gir spesielt økt risiko. Vi vet at menn med denne genfeil har 20 ganger økt risiko før 60 års alder.

Godartet prostataforstørrelse

I Norge kan disse pasientene tilbys spesiell oppfølging i dag. Menn som har kvinnelige slektninger med tidlig brystkreft eller eggstokkreft i familien, bør derfor få tilbud om å bli vurdert med tanke på arvelig risiko for prostatakreft.

Histologi ved prostatakreft Lysmikroskopibilde av prostatakarsinom. Prostatakreft er en heterogen gruppe svulster som klassifiseres i henhold til WHO 2004. De vokser multifokalt i prostata og gir ofte ingen makroskopiske synlige tumorknuter.

Dette gir ofte en konsistensøkning som kliniker kan kjenne ved rectal eksplorasjon. De fleste adenokarsinomer i prostata er av acinær type, de kalles ofte bare prostatakarsinom. Metastaser til prostata forekommer også; men det er vanligere at kreftsvulster i naboorganer blære, endetarm eller testikkel vokser direkte inn i prostatakjertelen. Resultatet av undersøkelsen er presentert i siste nummer av Tidsskrift for Den norske lægeforening. Det er diagnostisk viktig å vite om moderate til uttalte vannlatingsplager opptrer samtidig med forhøyede PSA-verdier, som igjen er assosiert med prostatakreft.

For å finne ut av dette brukte vi igjen binær logistisk regresjonsanalyse. Ved sterk sammenheng mellom grad av vannlatingsplager og forekomsten av forhøyede PSA-verdier ville man forvente at forhøyede verdier ofte opptrer ved uttalte plager og sjelden opptrer ved fravær av plager.

debatt, Debatt Det vi menn helst unngår å snakke om

Sammenhengen var verken klinisk eller statistisk signifikant og gir derfor ikke holdepunkter for en slik antakelse. Ettersom vi studerer sammenhenger mellom variabler innenfor utvalget, har utvalgsskjevhet trolig mindre betydning. IPSS er en standardisert test på symptomer fra urinveiene.

Dette gjør det mulig å sammenlikne resultater fra flere populasjonsbaserte studier med tanke på vannlatningsplager.

Ifølge Jacobsen og medarbeidere oppsøker de fleste menn lege først når vannlatingsplagene er av moderat til alvorlig grad IPSS verdi 8, og flertallet av disse mennene får påvist forstørret prostata 5. I tillegg til faktiske forskjeller i prevalens i de ulike land kan variasjonen skyldes forskjeller i subjektiv oppfatning av vannlatingsplager og forskjeller mellom ulike oversettelser av IPSS-skjemaet.

Denne tendensen understøttes med statistisk signifikans ved trend. Dette kan være hyppig vannlating, vansker med å få tømt seg skikkelig, vansker med å komme i gang med vannlatning eller plutselig tapt evne til tømme blæren.

Behov for å late vannet i løpet av natten er også typisk Tretthet og vekttap er sene symptomer Blod i urinen kan være både tidlig og sent tegn Hos noen kan de første symptomene komme som følge av spredning av sykdommen. Symptomene vil da vanligst komme fra sjeletteti form av smerter. Diagnostikk Symptomer som de ovenfor vil vekke mistanke om diagnosen.

Utskriftsvennlig versjon

Allmennlegen din vil da gjennomføre følgende undersøkelser: Kjenne på prostata bilde over. Dette er en undersøkelse der legen fører en finger inn gjennom analåpningen og kan da kjenne på bakre del av prostata. Legen kan da få et inntrykk av størrelse og form på kjertelen, og svulster kan noen ganger kjennes som harde knuter i kjertelen PSA prostata spesifikt antigen.

Annonse Men det var ikke flere som døde av prostatakreft i området uten screening. Det vises også fra patologien: når man undersøker folk som har dødd i ulykker eller av andre sykdommer, ser patologene ofte at personen hadde prostatakreft — men pasienten har aldri merket noe, forteller Skotheim. Kan unngå traume dersom man kan skille typene Foto: Colourbox Prostatakreft behandles i dag omtrent som andre krefttyper: med operasjon, strålebehandling, cellegift og også i noen tilfeller ved at testiklene fjernes.

Fjerning av testiklene er for å hindre produksjonen av testosteron, et hormon som stimulerer veksten til prostatakreftcellene. Behandlingen er både omfattende og traumatisk for pasienten, og den er dyr for helsevesenet. MR er en bildeframstilling av prostata og omliggende vev laget ved hjelp av en datamaskin og et høyenergisk magnetfelt. MR benyttes nå flere steder også som biopsiveiledning.

Skjelettscintigrafi er bilder tatt ved bruk av radioaktive isotoper kontrast som gis i blodårene før undersøkelsen for å påvise eventuell spredning til skjelettet. Det avhenger av risikogruppe og PSA-verdi hvorvidt denne undersøkelsen er nødvendig.

PSA er en blodprøve som måler konsentrasjonen av prostataspesifikt antigen i blodet og kan tas av fastleger når pasienten ønsker det. Dersom du ønsker å ta en PSA-prøve, skal legen informere om testen og konsekvensene dersom den er forhøyet. Blodprøven øker både ved prostatakreft og ved godartede sykdommer i prostata.

Av den grunn vil PSA alene ikke nødvendigvis være ensbetydende med prostatakreft.

Noen ganger kan man også ha en helt normal PSA-test og likevel diagnostiseres som en aggressiv prostatakreft. Nei, ikke nødvendigvis. PSA er et enzym som produseres i overflatecellene på prostatakjertelen. Enzymet skilles ut i væsken fra prostata og gjør at sæden ikke klumper seg.

Tall og fakta om Prostatakreft Progether

Normalt finner man svært lave nivåer av PSA i blodet. Ved ulike tilstander som rammer prostata, vil man se en økning av mengden PSA i blodet.

Dette kan forklares ved at de ulike tilstandene fører til at PSA lekker ut fra prostata.

HØYE PSA VERDIER Relaterte emner

Nå anbefaler han jevnaldrende menn å teste seg. Johansen ble operert i april i fjor. Nå er han kreftfri. Han takker betjeningen på Aker sykehus for flott behandling og et hyggelig opphold. Jeg kjente noe som klemte i underlivet og jeg gikk til fastlegen min.

HØYE PSA VERDIER Kommentarer:
Forfatter på Høye psa verdier
Ødegård fra Trondheim
Jeg har lyst utforske norske bøker frenetisk. Les gjerne min andre nyheter. Jeg har bare en hobby: Baseballtaschen-Billard.
SISTE SAKER
Kontaktskjema
MoTuWeThFrStSu
booked.net