Synagoge Trondheim

  1. Mer om
Synagoge Trondheim

Synagoge Trondheim Over hjulSynagogen i Trondheim ligger i Arkitekt Christies gate 1b, og ble innviet i 1925, i en tidligere stasjonsbygning for den gamle Throndhjem stasjon Trondheims synagoge er bygget som en ortodoks synagoge. I ortodoks jødedom sitter Derfor har synagogen i Trondheim et galleri hvor kvinnene har sittet Besøk Europas nordligste synagoge og lær om historien og kulturen til jødene nord for Dovre. Jødisk museum i Trondheim er støttet av Dagens synagoge ligger i Arkitekt Christies gate 1b i Trondheim. Her har det vært synagoge siden 1925, etter at Det Mosaiske Trossamfunn kjøpte bygningen Jødisk museum ligger i Arkitekt Christies gate 1B, en bygning som huset Trondheims første jernbanestasjon fra 1864. Bygningen ble kjøpt av Det

Etter en omfattende reparasjon ble synagogen igjen innviet høsten 1947.

Etter omfattande reparasjon vart synagogen attinnvigd hausten 1947. I 1997 vart det jødiske museet opna i eit rom i synagogebygninga.

Kulturopplevelser for store og små

Her finnes cheider, en tradisjonsskole for jødiske barn. Synagogen er i bruk på helligdager, som på shabbat og høytider som Rosh Hashana — det jødiske nyttår.

Last ned også: Basiron anmeldelse

Det holdes også konserter her, blant annet under Jødisk kulturfestival. Mindre religiøse Hele synagogen i andre etasje har et blåskjær fra lyset i taket.

Bildeoppgave: Verdens nordligste synagoge

Paltiel mener dette rommet er det viktigste museet har å vise fram. Tyskerne brukte gudshuset til sovesal under krigen. De tok seg ikke bryet med å fjerne de store jernlysekronene med den karakteristiske davidsstjernen. Torarullene ble reddet ut og gjemt i metodistkirken under krigen. Loftet i kirken ble brukt til hemmelig synagoge.

Synagogen i Arkitekt Christies gate i Trondheim australiaenred.com

Siste fredag i måneden feires det gudstjeneste i her. Det kreves ti mennesker for å ha gudstjeneste, men noen ganger klarer man ikke å samle så mange. Når jødiske høytider markeres, kommer de fleste til festen etterpå, forteller Paltiel.

Men han kom til gudstjeneste av plikt fordi han ville opprettholde kultur og tradisjoner. Men religionen kommer til å ha store utfordringer når min foreldregenerasjon dør ut, sier Lise Rebekka Paltiel. Hun bekrefter det som også andre kilder viser: Kulturtilpasning og sekularisering fører til at jødene i Trondheim blir mindre religiøse og menigheten mindre viktig.

Hele synagogen i andre etasje har et blåskjær fra lyset i taket. Bevare tradisjonen — Forvitrer det jødiske miljøet i Trondheim? Mange er imidlertid i slekt, og mange av oss er venner.

Les mer hos det jødiske museet. Minnemarkering Norges Kristne Råd oppfordrer alle norske menigheter til å markere deportasjonen av jødene søndag 25.

Frykter angrep på synagoge i Trondheim

D Hvordan rammet nazistenes jødeforfølgelser jøder i Trondheim? Hva skjedde med syngagogen under andre verdenskrig?

WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

SYNAGOGE TRONDHEIM Relaterte emner

Jødiske kulturminner I Norge så har man fredet bygninger i 100 år, utviklingen på hva man freder har endret seg drastisk. Som herregårder, tradisjonelle storgårder og kirkebygg. På 1970-tallet skjedde det et skifte i synet på hvilke kulturminner som hadde verneverdi. Med det ble det et økt fokus på variasjon og mangfold i Norges befolkning og kulturminnene våre. Som for eksempel kulturminner knyttet til dagligliv, arbeidsliv, kvinner og samisk kultur.

Synagoge Trondheim
SYNAGOGE TRONDHEIM Kommentarer:
Redaktør på Synagoge trondheim
Kristensen fra Arendal
Siste nytt: min andre innlegg. jeg er tent på Jacquet. Jeg nyter lese om Norge beroligende.
SISTE SAKER
Kontaktskjema
Mo Tu We Th Fr St Su
SISTE ARTIKLER
booked.net